top of page
  • Skribentens bildMaria F. Ö

Hur man rengör träskärbrädor?

Vi i Sverige och speciellt i Norrland älskar träskärbrädor då de ger en viss värme till alla kök. Jag älskar också deras mångsidighet eftersom de också kan användas som serveringsfat eller ostbräda. De kräver dock viss omsorg och uppmärksamhet för att säkerställa att de bibehåller sitt utseende, hygien och funktionalitet.

Först och främst, här är ett par saker du inte bör göra med din skärbräda.

Undvik att lägga den i diskmaskinen eftersom vattnet kan bli för varmt vilket gör att skärbrädan blir skev eller, ännu värre, spricker. Det är också en bra idé att inte låta dem ligga i vatten under långa perioder eftersom det kan sluta med samma resultat.


Här är några bra tips och idéer som hjälper dig att ta hand om dina skärbrädor:


  • Det enklaste sättet att hålla din skärbräda ren är att tvätta den i varmt tvålvatten så fort du har slutat använda den. Använd en mjuk trasa eller svamp som inte är alltför nötande, skölj sedan noggrant med rent vatten och torka med en ren kökshandduk. Det är då en bra idé att ställa den upp eftersom det gör att luften kan cirkulera på båda sidor och hjälpa den att torka snabbt och ordentligt. Att lägga ner skärbrädan direkt kommer att förhindra att undersidan torkar helt, vilket kan lämna kvar fukt som kan främja mögeltillväxt. Undvik att låta skärbrädan sitta länge efter användning utan att tvättas eftersom det gör att juice från hackad mat absorberas och tränger in i träet, vilket blir svårare att ta bort.


  • Minst en gång i veckan gillar jag att desinficera mina skärbrädor genom att helt enkelt torka av dem med vinäger. Vinägern arbetar för att desinficera skärbrädan och förhindra att skadliga insekter som E. coli växer. Lukten av vinäger försvinner när brädan har torkats klart :).


  • Träskärbrädor kan också hålla fast vid lukter, särskilt om de har använts för att hacka illaluktande saker som vitlök eller lök. Detta kan lösas snabbt och enkelt genom att gnida hela skärbrädans yta med citronsaft. Skär en citron på mitten och gnugga skärbrädan överallt, pressa saften från citronen allt eftersom. Låt citronsaften sitta på skärbrädan i 10 – 15 minuter innan du sköljer av med rent vatten och torkar. För att rengöra brädan samtidigt, strö den skurna citronen med lite salt, vilket kommer att fungera som ett naturligt, skonsamt slipmedel.

  • För att verkligen djuprengöra en skärbräda, täck den generöst med bi-carb soda och strö eller spraya sedan med vit vinäger. Bi-carb sodan kommer att bubbla och skum bilda en tjock pasta. Låt denna pasta ligga i blöt på skärbrädans yta i cirka 15 minuter, skölj brädan med rent vatten, torka noggrant och låt den sedan torka. Denna metod bör också ta bort eventuella lukter. Återigen, oroa dig inte för den starka lukten av vinägern eftersom den försvinner när brädan har torkat.


  • En sista metod för att djuprengöra dina skärbrädor och bli av med eventuella fläckar, är att göra en pasta av 1 matsked bi-carb soda, en matsked salt och en matsked vatten. Gnid pastan över hela brädet med en svamp, skölj noggrant med rent vatten och torka. Saltet fungerar som ett lätt, naturligt slipmedel.

Bara en påminnelse, det är en bra idé att ha en separat skärbräda för varje typ av mat som du lagar. Undvik att hacka färsk frukt och grönsaker eller mejeriprodukter som ost på en skärbräda som har använts för att skära upp rått kött, fågel eller fisk. Då detta ökar risken för korskontaminering. För att övervinna detta använder jag en skärbräda av trä för frukt, grönsaker och allmän matlagning och jag har en skärbräda i glas för att skära rått kött, fågel och fisk, eftersom den inte är porös. Det rekommenderas generellt att undvika träskärbrädor för kött, fågel eller fisk eftersom små köttbitar och blod kan fastna i träets träfibrer, vilket främjar tillväxten av bakterier om de inte rengörs ordentligt.Så berätta gärna, använder du också några andra metoder för att rengöra en skärbräda i trä?
30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Optimal IT-support för Smidig Företagsdrift

I dagens snabbrörliga teknologiska landskap kan vi inte nog betona vikten av pålitlig IT-support. Företag i alla storlekar, från nystartade företag till etablerade företag, förlitar sig starkt på en s

Comments


bottom of page