top of page
  • Skribentens bildMaria F. Ö

Hur jag sätter glansen i diskbänken

Diskbänken en av de svåraste arbetsplatserna i ditt hem eftersom den används flera gånger varje dag. Jag älskar att gå in i mitt kök och se ett rent, gnistrande handfat, och det måste hållas rent för att:
  • förhindra dåliga lukt

  • ta bort matfläckar, stänk och spill

  • förhindra att tvålavlagringar byggs upp

  • förhindra rost

  • minska bakterier

  • hålla köket organiserat och mindre rörigt


Och den goda nyheten är att när du väl har arbetat så hårt för att rengöra diskbänken, kommer det att fungera som en stor motivation att behålla det så. Jag tycker definitivt mer om att laga mat i mitt kök när det är rent, snyggt och fräscht, inte bara den jag får faktiskt mer energi och glädje när ser på ett rent kök och glänsande köksbänk.Så här är några enkla rutin för rengöring av en rostfri diskho:Varje gång jag använder diskbänken, och när jag tömmer den, torkar jag snabbt över den med en fuktig svamp/trasa för att ta bort uppenbara stänk, spill och mat. Om vattnet i diskhon är för smutsigt tömmer jag diskhon, sprutar en droppe diskmedel på en ren, fuktig svamp/trasa, torkar över diskhon, sköljer och torkar. Detta tar mindre än en minut, förhindrar att maten stelnar på diskbänken och minskar ansamlingen av fett och smuts.

I slutet av dagen när diskbänken har använts för sista gången, torkar jag alltid diskhon med min kökshandduk innan den sätts i tvätten. Detta förhindrar att fukt lägger sig i diskhon, som är en grogrund för bakterier. Jag undviker också att lämna vatten i diskhon över natten. Jag blötlägger definitivt saker i varmt vatten som har mat bakad på, men jag undviker att låta vattnet stå kallt eftersom du kommer att utveckla en ansamling av fett och olja runt där vattenlinjen sitter.


Slutligen, en gång i veckan, rengör jag mitt handfat lite på djupet. Det finns ett par alternativ här. För en metod som är både billig och miljövänlig rengör jag diskhon med bikarbonat soda. Töm helt enkelt diskbänken, strö runt lite bikarbonat soda och använd sedan en fuktig svamp/trasa och skrubba försiktigt. Tänk på att även torka runt kranarna och rören. Skölj och torka självklart.

Ett annat alternativ för en riktigt intensiv rengöring är att fukta helt enkelt en svamp/trasa, doppa i Gumption och skrubba sedan försiktigt alla delar av diskhon och knacka. Skölj och torka. Jag använder också en mjuk tandborste med lite gumption och vatten för att lossa eventuellt "smuts" som kan samlas runt diskbänkens kant. Innan du gör detta se till att alla områden är väl förseglade och vattentäta så att inget vatten kommer in och orsakar vattenskador. Du kan också uppnå ett liknande resultat med rengöringsmedel för köksredskap i rostfritt stål och kopparr och detta går det lätt få tag på från ditt lokala köksbutik eller varuhus som Pacson , IKEA, All Office osv. Det är viktigt att skölja av det snabbt och väl efer att du är klar.


En sista sak att nämna är uppbyggnaden av kalkavlagringar eller vita fläckar som kan uppstå runt kökskranar. Gör en blandning av en del salt till en del vinäger och sedan skrubba försiktigt med en tandborste för att komma in i de svåråtkomliga områdena. Skölj och torka. För fläckar som är svåra att flytta, blöt lite pappershandduk eller en lätt trasa i vinäger och linda runt det fläckiga området. Låt dra i 10 – 15 minuter, skrubba försiktigt med en tandborste, skölj och torka. Var försiktig med att använda vinäger på koppar eller andra ytor eftersom det kan påverka färgen, så kontrollera med tillverkaren först.


Där har du det, min enkla rutin för att hålla diskbänken och kranarna gnistrande rena. Så berätta gärna för mig, ger du din diskbänk massor av kärlek och uppmärksamhet också ?

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Optimal IT-support för Smidig Företagsdrift

I dagens snabbrörliga teknologiska landskap kan vi inte nog betona vikten av pålitlig IT-support. Företag i alla storlekar, från nystartade företag till etablerade företag, förlitar sig starkt på en s

Comments


bottom of page